Woordenschat

Achtergrondinformatie

Woordenschat

GO4ty

De GO4ty is een handleiding en een lijst van 40 woorden, die van belang zijn om als eerste aan te bieden aan kinderen, die instromen en nog geen Nederlands praten. Deze 40 woorden zijn gekozen om de kinderen zo snel mogelijk een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven. Deze woorden zijn toegevoegd aan de basiswoordenlijst van TAEL.

BAK-lijsten

Op deze site staan de BAK-lijsten (Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters): woordenlijsten voor kleuters. Je kunt verder klikken naar woordclusters en consolideerspelletjes om woorden in te oefenen zoals beschreven in het boek ‘Met woorden in de weer’.

BAK-lijsten voor groep 1/2

Op deze site vind je ook de BAK-lijsten voor groepen 1 en 2.

Digiwak

Op deze site staan alle woorden die kinderen van de basisschool moeten leren. De woorden staan per groep en thema gegroepeerd. Elk woord wordt afgebeeld. Alle taalondersteuners hebben een inlogcode voor de Digiwak. Wil je als school gebruik maken van de rapportage in Digiwak, dan moet er een abonnement af worden gesloten. Er is de mogelijkheid Digiwak een proefperiode te gebruiken.

Base6.be

Base6.be is een prachtige site met veel downloads voor woordenschat en de mogelijkheid om woordenschat online te oefenen.

NIEUW Bordspel Babili-bab

Een interactief gezelschapspel voor kinderen vanaf 6 jaar om de woordenschat te vergroten. Gegarandeerd spelplezier en veel ‘gebabbel’. Gratis te downloaden. Tip: print de spelborden op A3-papier.

NIEUW taaloefenen.nl

Op de computer of op papier (downloads) oefenen met de woordenschat uit de taalmethode.

Artikel tijdschrift ‘Taal’ over impliciet woordenschatonderwijs

Interessant artikel, waarin beschreven staat hoe je het impliciet leren van woorden stimuleert. Het is praktisch en gericht op het verschil tussen de leerlingen in jouw klas.

Woorden Wiki Kennisnet

Op deze site kun je informatie vinden over woordenschatonderwijs: de didactiek, consolideerspelletjes en woordclusters. Onder het tabblad woordclusters vind je een link clusterbank. Bij de clusterbank kun je per thema zoeken naar woordclusters. Voor rekentaal zijn ook woordclusters aangemaakt, waarbij je ziet hoe je de rekentaal visueel kunt maken.

Digitaalspeciaal

Op deze website staan lijsten met schooltaalwoorden van groep 1-4 en schooltaalwoorden van groep 5-8. Op digitaalspeciaal lees je over het belang en vind je tips voor het maken van een woordmuur

Weerwoord Kentalis

Op bovengenoemde site vind je een lijst schooltaalwoorden. Al deze woorden worden visueel gemaakt in een parachute, trap, kast of spin en zijn te downloaden, zodat je deze kunt ophangen in de klas.

Rekenkisten

In de handleidingen van de Rekenkisten vind je per rekendomein, per groep de rekentaal, die van belang is voor de kinderen om te begrijpen.

Rekenwoordenboeken

Op deze site vind je rekenwoordenboeken voor groepen 3 en 4, groepen 5 en 6 en groepen 7 en 8 (zie ook 14.4 NT2 en meertaligheid).

Onderwijsconsument

Voor oudere kinderen kan deze lijst met schooltaalwoorden een basis zijn voor extra woordenschatlessen.

Praten met Pim

Een leuke site voor peuters en kleuters waar je leuke praatplaten kunt vinden en mooie woordkaarten op thema. Er is ook een thema over rekenbegrippen (rekentaal). Op deze site kun je ook een memorie of een bingo maken met woordkaarten, die je zelf selecteert.

Elena

Op de website van Elena vind je 10 uitgewerkte thema’s. Samen met Elena leren kinderen van tussen 4 en 8 jaar spelenderwijs Nederlands, Frans of Duits, binnen een rijke digitale taalklankomgeving volgens de viertakt van Verhallen.

Spelen en Leren

Op Spelen en Leren vind je veel posters en spelmateriaal (bingo, mini loco en memorie) op thema om de woordenschat van kinderen te stimuleren.

Squla

Squla heeft een gratis tool ontwikkeld voor jonge kinderen om hun woordenschat te vergroten. Regel jij een gratis inlogcode voor collega’s en ouders?

Rezulto

Op Rezulto kun je een PowerPoint downloaden, waarmee je heel éénvoudig schematische modellen zoals een woordweb of een woordtrap kunt maken.

Liedjes met picto’s

Liedjes met pictogrammen ter ondersteuning van het ontdekken en het onthouden van woorden en zinsvormen. 

EOS Wetenschap

Op deze website staat het belang uitgelegd van het voeren van echte gesprekken.

Lowan

Op Lowan vind je hoe je taaldenkgesprekken (tips en vorbeelden) kunt voeren met kinderen, welke heel goed zijn voor de uitbreiding van de woordenschat en het leren verwoorden van complexe denkrelaties ook al spreken de kinderen de taal nog onvoldoende.

Lesinschooltaal.nl

Dit is een website, waarop je kunt lezen wat met schooltaal wordt bedoeld. Ook vind je daar een kaart met daarop schooltaalstimulerende strategieën gericht op begrip en gericht op productie en filmpjes, waarin de strategieën duidelijk zichtbaar zijn. Om het docentmateriaal in te zien, heb je dit wachtwoord nodig: Schooltaal123.

Kentalis Weerwoord

Weerwoord is woordenschatonderwijs bij de methode ‘Nieuwsbegrip’ met veel materiaal om de taal zichtbaar te maken.

Zichtbaar Nederlands

Op de website worden veel gemaakte fouten in grammatica en woordgebruik zichtbaar gemaakt in grappige illustraties. Bijvoorbeeld ‘ik ben geslagen voor mijn examen’.

My own dictionary

Middels deze site kan een individueel kind of een groep een eigen woordenboek aanmaken, waarbij zij zelf de keuze maken welke woorden erin komen, de betekenis van deze woorden opzoeken, er een afbeelding bij zoeken en er netwerkwoorden/ – zinnen bij noteren. Er is keuze uit 9 verschillende talen. Door te mailen met het Expertisecentrum Nederlands kun je een inlogcode aanvragen.

  Overige links

  • Voor leuke, geanimeerde woordenschatfilmpjes over verschillende thema’s bekijk je deze YouTube-pagina.  
  • Muiswerk is een gratis onlinewoordenboek.
  • Hier vind je 55 consolideeroefeningen te gebruiken in verschillende groepen.
  • In deze PDF vind je een opsomming van allerlei consolideerspelletjes.
  • Filmpjes over een leuke coöperatieve werkvorm voor de midden-bovenbouw: Filmpje 1 en Filmpje 2.
  • Op Leraar24 vind je veel filmpjes met achtergrondinformatie en ideeën over woordenschatlessen.

   Ga direct terug naar het overzicht van alle achtergrondinformatie