(Voor)lezen en begrijpend luisteren/lezen

Achtergrondinformatie

(Voor)lezen en begrijpend luisteren/lezen

Voorleesexpress

Via deze website kun je kinderen opgeven voor de Voorleesexpress.

Wepboek

Op deze site vind je geanimeerde prentenboeken welke gratis zijn te beluisteren.

Prentenboeken in alle talen

Dit is een website van de Voorleesexpress, waarop zij audiofragmenten plaatsen van bekende prentenboeken in veel verschillende talen. Je vindt er onder andere het prentenboek van het jaar ingesproken in vele talen. Ze zijn nu ook bezig om bij alle prentenboeken lesideeën voor de basisscholen te ontwikkelen. De moeite waard om deze website te bekijken!

Poster signaalwoorden (Midden- en bovenbouw)

Op deze website vind je een mooie poster met signaalwoorden.Een signaalwoord geeft belangrijke informatie over de opbouw van een tekst. Hierdoor is een tekst beter te begrijpen. Als je de signaalwoorden herkent, herken je ook of er sprake is van een probleem, tegenstelling, opsomming, overeenkomst of conclusie.

Nik Nak

Dit is een site waar je meertalige kinderboeken en meertalige materialen kunt bekijken en bestellen. Samen kinderboeken ontdekken is leuk en het vergroot je kennis van het Nederlands. Bovendien maken boeken kinderen nieuwsgierig en prikkelen ze de fantasie. Maar veel anderstalige ouders voelen zich in het Nederlands te onzeker om dit met hun kinderen te doen. Ook al willen ze hun kinderen helpen, ze vinden geen boeken waarmee ze deze rol op zich kunnen nemen. Met de nik-nakboekjes geef je deze ouders en hun kinderen de mogelijkheid om de brug te slaan van hun moedertaal naar het Nederlands. Nik Nak heeft ook een YouTube kanaal, waarop je filmpjes vindt van voorgelezen prentenboeken in allerlei talen.

Lappa books

Met de tweetalige LAPPA®Bilingual kinderboeken wordt het makkelijker om een nieuwe taal te leren. Samen met je kind of met de kinderen in je klas leer je de nieuwe taal spelenderwijs door voor te lezen uit een Lappa-boek in het Nederlands met daaronder de tekst in de moedertaal. Zo wordt het makkelijk en plezierig om Nederlands te leren. Lappa-boeken zijn interactief met een kijkplaat, een kleurplaat en 14 ‘vriendjesvragen’. Met de vriendjesvragen leer je jonge kinderen spelenderwijs een gesprek in het Nederlands. 

Overige links

  • Op de site van Martijn de Winter martijndewinter.nl vind je QR-codes van 100 digitale prentenboeken. Ook staan er QR-codes van filmpjes behorend bij de methode VLL.
  • Interactief voorlezen is van groot belang voor de taalontwikkeling van kinderen. Volgend filmpje gaat over interactief voorlezen. 
  • Op Weerwoord Kentalis vind je elke week een voorbereidende woordenschatles bij de methode ‘Nieuwsbegrip’.
  • Op de website van wikiwijs worden veel NT2-materialen gedeeld gericht op technisch lezen. 
  • In dit artikel lees je 5 manieren van préteaching van een prentenboek, zodat je de taalzwakke kinderen goed voorbereid op het boek wat later in de groep voorgelezen zal worden. 
  • Een leuke website met tips om lezen te bevorderen is leesbevorderingindeklas.nl.

 Ga direct terug naar het overzicht van alle achtergrondinformatie